The Pervert's Guide to IdeologySophie Fiennes

Zijn ideologieën gewoon fantasiebeelden die we een concrete impact laten hebben op onze samenleving? En hoe worden die gepromoot of net ondermijnd in grote publieksfilms of andere vormen van populaire cultuur? In deze opvolger van 'The Pervert’s Guide to Cinema' gebruikt Žižek zijn inventieve interpretatie van de filmgeschiedenis om te reflecteren over ideologieën. Een uniek betoog dat zowel hilarisch als verdiepend is.

Waarschijnlijk zou geen enkele andere socioloog, filosoof en psychoanalist er mee weg komen om zichzelf in kostuums van enkele sleutelpersonages uit de filmgeschiedenis te hijsen en toch nog zinvolle dingen te zeggen over de collectieve ideaalbeelden die onze overtuigingen vorm geven. Via vaak dolkomische reconstructies toont hij aan hoe sleutelscènes uit grote publieksfilms echo’s dragen van de grote ideologische stromingen van de 20ste eeuw. Films als 'Taxi Driver', 'A Clockwork Orange', 'Full Metal Jacket', 'Jaws', 'West Side Story', 'The Last Temptation of Christ', 'Titanic' en 'The Sound of Music': allemaal passeren ze de revue en zijn ze de aanleiding voor een even begeesterend als entertainend betoog van de Sloveens spraakwaterval met zijn unieke visie op populaire cultuur.


Deze film maakt deel uit van het programmaonderdeel...

Focus op Filosofie

Geen enkel woord straalt een mooiere ambitie uit dan wijsbegeerte. Het begeren van wijsheid. Filosofie gaat de omvattende studie aan van wat de betekenis is van de meest universele aspecten van het bestaan en hoe het zit met de geldigheid van ons denken hierover. Dit zijn geen ver-van-mijn-bed onderwerpen voor stoffige professoren, maar vragen die een reële link hebben met ons dagelijkse leven, nu en in de toekomst. Laat het aan DOCVILLE om hierover bijzondere documentaires te vinden die je begeesterd achterlaten.Filosofie Kunst

Vertoningen
Koop je ticket

Filminfo

REGIE Sophie Fiennes
Ierland, VK
2012 134 min.
Engels gesproken
Geen ondertiteling


Programmaonderdeel

Focus op Filosofie

credits
Regie

Sophie Fiennes

Script

Slavoj Zizek

Producent

Martin Rosenbaum, Jim Wilson, Sophie fiennes, Katie Holly

Productiehuis

Blinder Films Ltd

Cinematografie

Remko Schnorr

Montage

Ethel Shepherd

Muziek

Magnus Fiennes

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)