The Truth About Killer RobotsMaxim Pozdorovkin

Wanneer een robotarm een arbeider doodt, wie is dan verantwoordelijk? En als de politie een robot gebruikt om een schutter uit te schakelen, is dat dan fundamenteel anders dan wanneer een agent het schot lost? De alomtegenwoordigheid van AI roept vragen op, maar de gevaren blijken niet te liggen in een Hollywoodiaanse 'Terminator', maar in een veel fundamentelere problematiek die ons allemaal aangaat.

De automatisering van eenvoudig, routinematig en repetitief werk is al een tijd aan de gang, maar de laatste jaren worden ook steeds meer complexe processen overgenomen door robots of artificiële intelligentie; denk maar aan zelfrijdende wagens of politie- of ontmijningsrobots. Als we Hollywood moeten geloven zit het gevaar van AI in kwaadaardige of losgeslagen robots die de mens doelbewust willen vernietigen. Regisseur Pozdorovkin wil aantonen dat het gevaar geheel elders ligt, maar des te meer reëel is. De effecten van automatisering op economisch, psychologisch en sociaal vlak blijken omvangrijk en op lange termijn schadelijk. Om dit aan te tonen laat Pozdorovkin niet zozeer de technische ontwikkelaars aan het woord die de capaciteiten van AI toelichten, maar de mensen die er in het dagelijkse leven mee geconfronteerd worden. En hun verhalen zijn opmerkelijk en verhelderend. Naast de reeks dodelijke incidenten die nu reeds op het conto van AI geschreven kunnen worden, schetst 'The Truth about Killer Robots' de gevaren op economisch, psychologisch, moreel en zelfs biologisch vlak.


Deze film maakt deel uit van het programmaonderdeel...

Weten & Geweten

Een opmerkelijke reeks films die een kritische blik op de maatschappij werpen, een actueel onderwerp aanhalen of een wetenschappelijk vraagstuk opentrekken… Kortom: films die je stof tot nadenken geven en de geest verscherpen. De winnaar van deze competitie krijgt van de DOCVILLE-jury de Weten & Geweten Prijs.Wetenschap Filosofie Economie

Vertoningen
Koop tickets

Filminfo

REGIE Maxim Pozdorovkin
VS
2018 85 min.
Engels, Duits gesproken
Ondertiteling: Engels


Programmaonderdeel

Weten & Geweten

credits
Regie

Maxim Pozdorovkin

Contactgegevens
Bekijk Contact info