Tokyo IdolsKyoko Miyake

Elk land heeft zijn lokale idolen en zijn superfans, maar in Japan gaan ze – zoals wel vaker – nog een stapje verder. De ‘idols’ zijn jonge tienermeisje die zelden zelf zingen of een instrument bespelen, maar immens populair zijn wegens hun ‘schattige en onschuldige’ uitstraling. En hun superfans? Die stellen hun leven volledig in het teken van hun favoriete ‘idol’.

Meer dan 10.000 tienermeisjes in Japan noemen zichzelf ‘idols’. Decennia lang vormde de verering van schattige meisjes als een van de meest vreemde subculturen in Japan, een vrij specifieke invulling van de vrouwelijke seksualiteit. Door de opkomst van het internet werd de subcultuur “idols” een mainstream fenomeen. Ze is alomtegenwoordig in de Japanse maatschappij en wordt opgevolgd door een enorme geldindustrie. Tokyo Idols volgt enkele idols én hun superfans die soms letterlijk hun leven geven om hun idool virtueel én in het echt te kunnen volgen.
 
Regisseur Kyoko Miyake trok na haar jeugd weg uit Japan. Het was pas later, tijdens haar bezoeken terug in haar thuisland, dat ze bekend raakte met het fenomeen van de idols. Ze gaat op onderzoek naar wat aan de basis ligt van dit fenomeen en waarom zij en vele andere meisjes zich ongemakkelijk voelen in Japan. Een fascinerende documentaire die verder reikt dan een exotisch fenomeen, maar vragen stelt bij de almaar groter wordende disconnectie tussen de man en de vrouw, en tussen virtualiteit en realiteit in deze hypermoderne tijden.Maatschappij Mild komisch


Deze voorstelling wordt voorafgegaan door volgende korte documentaire


Fan Girl
Liza Mandelup USA 5 min.

Elk tienermeisje heeft haar idool. In tijden van social media als Instagram, Facebook en Snapchat zijn deze idolen meer bereikbaar dan ooit, wat zorgt voor ware obsessies. Hoe kunnen deze meisjes houden van jongens die ze waarschijnlijk nooit zullen ontmoeten?

(ga naar detailfiche kortfilm)
Vertoond op editie(s) 2017
Screened at edition(s) 2017

Info

REGIE Kyoko Miyake
VS, Canada, Japan
90 min.
Japans gesproken
Ondertiteling: Engels

Programmaonderdeel

Internationale selectie

credits
Regie

Kyoko Miyake

Producent

Felix Matschke, Kyoko Miyake, Bob Moore

Productiehuis

Brakeless, EyeSteelFilm

Cinematografie

Van Royko

Montage

Anna Price

Muziek

David Drury

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)
(beschikbaar vanaf 20.03)