TrenchesLoup Bureau

Loopgraven en gestileerde zwart-wit-fotografie. Het lijkt even of we in Trenches naar de vorige eeuw gekatapulteerd worden, maar helaas. Sinds 2014 vechten Oekraïense soldaten tegen pro-Russische separatisten terwijl diplomaten - ver weg van het front - onderhandelen over precaire wapenstilstanden. De ervaren oorlogsjournalist en fotograaf Loup Bureau documenteerde maandenlang het leven in de Oekraïense loopgraven op slechts enkele kilometers van hun vijand.

De loopgraaf-beelden van Trenches lijken op het eerste zicht oorlogsbeelden uit de eerste helft van de 20e eeuw: de zwart-wit cinematografie en ouderwetse beeldverhouding typisch voor de jaren 1930 misleiden de kijker. Want het gaat om een hedendaagse realiteit voor jonge Oekraïense soldaten niet heel ver van hier. Met organische one-take sequenties weet Bureau zowel het repetitieve en banale, als het angstaanjagende aspect van hun dagelijkse leven perfect weer te geven. De soldaten graven en hergraven de gangen en schuilplaatsen, wachten, knippen elkaars haren, spelen met katten, babbelen, koken, vegen de grond en spelen een fantasie oorlog in een videospel. Tot het leven onderbroken wordt door reële schietpartijen en granaataanvallen. Er vallen gewonden en soms doden. Slechts wanneer ze huiswaarts keren, dringt de impact van deze ervaringen op hun leven door.

 

In reactie op de huidige situatie in Oekraïne hebben DOCVILLE en DOCNomads besloten om alle opbrengsten van de vertoningen van  Trenches op 23 en 27/03 te doneren aan The Voices of Children Foundation, een organisatie die sinds 2015 humanitaire hulp en psychologische steun voorziet voor de kinderen die getroffen zijn door de oorlog. We hopen op een grote opkomst om het volk van Oekraïne te steunen in deze moeilijke tijden.


Deze film maakt deel uit van het programmaonderdeel...

Internationale selectie

Na een strenge selectie nomineerde DOCVILLE tien gloednieuwe auteursdocumentaires die vertegenwoordigen waar het festival voor staat: uitstekend gemaakte documentaires die niet alleen inhoudelijk sterk zijn, maar ook oog hebben voor het visuele aspect en daarom een plek verdienen op het grote witte doek.  De beste film wordt bekroond met de Canvas Juryprijs én mag beginnen dromen van een Oscar, want de winnaar van deze competitie komt op de longlist van de Academy Awards.

 Oorlog amp conflict Visueel Verbluffend

Vertoningen
Koop je ticket

Filminfo

REGIE Loup Bureau
Frankrijk
2021 85 min.
Oekraiens gesproken
Ondertiteling: Engels


Programmaonderdeel

Internationale selectie

credits
Regie

Loup Bureau

Script

Loup Bureau

Productiehuis

Unité

Cinematografie

Loup Bureau

Montage

Léo Gatelier

Muziek

Gustave Rudman

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)