When Arabs DancedJawad Rhalib

Fundamentalisten hebben de moslimwereld de voorbije wereld sterk veranderd. Vrije beleving van lichaam en cultuur zijn aan banden gelegd, schijnbaar zonder veel verzet van de bevolking. In ‘When Arabs Danced’ geeft de Marokkaans-Belgische filmmaker Jawad Rhalib een stem aan deze stille minderheid die zich, tegen de stroom in, blijft verzetten tegen radicalisering.

De moeder van Marokkaans-Belgische filmmaker Jawad Rhalib ('Le Chant des Tortues', 'Les Damnés de la Mer') was buikdanseres. In een niet zo ver verleden stond deze Arabische dans voor sensualiteit en vrouwelijkheid tot fundamentalisten, in de naam van Allah, dansen, muziek en andere artistieke expressie als onrein bestempelden. Rhalib werd geleerd dat hij zich moest schamen voor zijn moeder. Wat zijn de effecten van deze radicale ommekeer voor dansers en kunstenaars in de Arabisch wereld? Blijven ze koppig verder doen en vechten ze voor de vrijheid van meningsuiting of sijpelt er toch een vorm van zelfcensuur in hun werk? Met getuigenissen van de Belgische theatermakers van action zoo humaine, de gelauwerde actrice Hiam Abbass ('Insyriated'), de Iraans-Belgische theatermaakster Sachli Gholamalizad en zijn eigen moeder toont Jawad Rhalib in When Arabs Danced hoe artiesten in heel de Arabische wereld zich verzetten tegen en zoeken naar een antwoord op deze aanval op de (artistieke) vrijheid. 


Deze film maakt deel uit van het programmaonderdeel...

Nationale selectie

DOCVILLE presenteert de tien beste Belgische documentaires van het voorbije jaar, zowel Franstalige als Nederlandstalige producties. Films over grote Belgische persoonlijkheden of hedendaagse problematieken, maar ook films die over onze landsgrenzen heenkijken. De sterkste film mag zich de winnaar noemen vande Juryprijs voor Beste Belgische Documentaire. De meeste films worden uitgeleid door de regisseur.Religie Andere culturen Maatschappij Nederlands gesproken of ondertiteld

Vertoningen
Koop tickets

Extra info

Deze vertoning wordt gevolgd door een DOCVILLE+ tafelgesprek "Islam in de hedendaagse westerse maatschappij"

Filminfo

REGIE Jawad Rhalib
België
2018 84 min.
Arabisch, Frans, Engels gesproken
Ondertiteling: Nederlands, Engels


Programmaonderdeel

Nationale selectie

credits
Regie

Jawad Rhalib

Producent

Bart Maes, Jawad Rhalib

Productiehuis

Zonderling, R&R Productions

Cinematografie

François Schmitt

Montage

Stijn Deconinck

Muziek

Simon Fransquet

Contactgegevens
Bekijk Contact info