Zero DaysAlex Gibney

In 2010 wordt een uiterst vernuft computervirus ontdekt: STUXNET. Het zeer geavanceerde stukje software lijkt echter met één heel welbepaald doel ontwikkeld te zijn: het vernietigen van een specifiek type Iraanse uraniumverrijkingscentrifuges. Al snel blijkt zowel de CIA als de Israëlische Mossad betrokken. Oscarwinnaar Alex Gibney brengt een intrigerende en razend spannende spionagethriller.

In 2010 lanceren hackers Stuxnet, een computervirus dat zich via malware verspreidt en dat zo krachtig is dat geen enkele computer er tegen bestand is. Het is deel van een ware cyberoorlog waarbij de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Israël en Iran betrokken zijn. De computerworm zou in opdracht van de Amerikaanse en Israëlische overheid gemaakt zijn met de bedoeling het nucleair programma van Iran te saboteren. Maar het verspreidde zich ongecontroleerd op vele computers wereldwijd.

Met zijn twee Oscarnominaties en één gewonnen Oscar is documentairemaker Alex Gibney (Going Clear: Scientology, We Steal Secrets, Enron, Taxi to the Dark Side) niet de minste. Met Zero Days brengt hij een ware documentaire thriller, met een hallucinant verhaal dat je van je zetel doet stuiteren. Haarscherp en - ondanks het onzichtbare onderwerp - visueel boeiend legt Gibney uit wat er aan de hand was in deze cyberoorlog en wat de implicaties ervan zijn. Of zoals De Morgen journalist Kurt Vandemaele schreef: “Geen enkele film verdient meer applaus dan Zero Days”.Oorlog & conflict Wetenschap

Vertoond op editie(s) 2017
Screened at edition(s) 2017

Info

REGIE Alex Gibney
VS
116 min.
Engels, Frans, Duits, Hebreeuws, Persisch, Russisch gesproken
Ondertiteling: Nederlands

Programmaonderdeel

Festival favorieten

credits
Regie

Alex Gibney

Producent

Alex Gibney, Olga Kuchmenko, Marc Shmuger

Productiehuis

Jigsaw Productions, Participant Media

Cinematografie

Antonio Rossi, Avner Shahaf, Brett Wiley

Montage

Andy Grieve, Hannah Vanderlan

Muziek

Will Bates

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)
(beschikbaar vanaf 20.03)