2 mei - 9 mei 2009

De vijfde editie van DOCVILLE stond in het teken van uitbreiding. Uitbreiding in de letterlijke zin (het programma bevatte zo'n 50% meer titels dan de jaren voorheen en besloeg om en bij 80 vertoningen) en in de inhoudelijke zin van het woord: DOCVILLE verkende de beide uiteinden van het spectrum verder. De focus bleef weliswaar gericht op de cinematografisch sterke auteursdocumentaire. Maar onder een bredere paraplu werd er plaats gemaakt voor een aantal grenzen-aftastende programmaonderdelen (zoals de voorstellingen van het gezelschap Berlin en de werken van Harun Farocki) en een complexloos publieksgericht luik licht humoristische films. DOCVILLE profileerde zich met deze programmabijsturingen steeds nadrukkelijker als algemeen genrefilmfestival die de bestaande diversiteit weerspiegelt.

Naast een uitgebreide nationale en internationale competitieve sectie (gekozen uit een recordaantal van 700 ingezonden documentaire films uit alle uithoeken van de wereld) werden ook een reeks thematische specials gepresenteerd, o.m. een erg actuele reeks rond "the money business". Uiteraard pakte DOCVILLE uit met heel wat premières en avant-premières, o.m. van de controversiële Belgisch-Nederlandse documentaire Enjoy Poverty van Renzo Martens.

Professionele activiteiten waren er ook, o.m. een internationale conferentie (georganiseerd door MEDIA en BAM) rond documentaire filmplatforms en de officiêle lancering van Flanders Doc. De traditionele Canvas avond was opnieuw onderdeel van het programmaschema en kende in 2009 een opvallend grote opkomst.

DOCVILLE 2009 was in alle opzichten een schot in de roos. De inhoudelijke uitbreidingen sloegen aan, de publiekscijfers stegen met ruim 60% en de persaandacht was massaal.


Folder editie 2009


Jury
Dewi Gregory (regisseur, UK), Jan Temmerman (De Morgen), Yves Cantraine (regisseur), Tom Bleyaert (VRT), Chantal Krakowski (ABC Distribution) en Rostioslav Aalto (regisseur, Finland)
 


Winnaars
Prijs van de Jury voor Beste Internationale Documentaire: Dear Zachary (Kurt Kuenne, USA)
Prijs van de Jury voor Beste Belgische Documentaire: Zondag gaat het gebeuren (Joeri Vlekken)


Programma 2009