1 mei - 8 mei 2010

Op zaterdag 8 mei werd de zesde editie van het internationaal documentaire filmfestival DOCVILLE definitief afgesloten. De Prijs voor de Beste Belgische Documentaire ging naar Vlasman van Jan Lapeire, een visueel indrukwekkende film over West-Vlaamse twee vlastelers, wiens oude traditionele familiebedrijf op een dag zonevreemd wordt verklaard. De prijs was goed voor 2.000 euro, geschonken door auteursvereniging SCAM. What’s in a Name van Eva Küpper, een eindwerk van de filmschool KASK, dat ook geselecteerd werd voor het gerenommeerde festival Hot Docs (Toronto), kreeg een eervolle vermelding.

De Prijs voor Beste Internationale Documentaire ging naar How Much Does You Building Weigh, Mr. Foster? van de Spaanse regisseurs Norberto López Amado en Carlos Carcas, een fascinerend portret van de architect Norman Foster. De producent van de film kwam in allerijl naar Leuven afgereisd naar Leuven om de prijs persoonlijk te ontvangen.

DOCVILLE 2010 was opnieuw een groot succes. Een lange reeks premières konden een recordaantal bezoekers bekoren. De ticketverkoop steeg met ruim 40%. De wereldpremières van gloednieuwe Belgische documentaires als Bedankt & Merci, Walking Back To Happiness en Where is Gary? trokken volle zalen. De aandacht van de media voor de films op het programma en de makers was overweldigend.

In het najaar van 2010 ging de eerste editie van DOCVILLE on tour van start. Uit het uitgebreide festivalprogramma van 2010 werden 5 films geselecteerd, 5 toppers uit de voorbije festivaleditie, twee nationale producties en drie internationale. Op 4 maanden tijd waren de films te zien in 14 bioscopen, kunsten-, cultuur-, en gemeenschapscentra over heel Vlaanderen en Brussel.


Catalogus editie 2010


Jury
Bram Van Paesschen (België), Cecilie Bolvinkel (Denemarken), Mads Mikkelsen (Denemarken), Patrick Duynslaegher (België), Tom Bleyaert (België), Paul Thiltges (Luxemburg)
 


Winnaars
Prijs van de Jury voor Beste Internationale Documentaire: How Much Does You Building Weigh, Mr. Foster? (Norberto Lopez Amado & Carlos Carcas, Spanje)
Prijs van de Jury voor Beste Belgische Documentaire:Vlasman (Jan Lapeire)


 


Programma 2010