2 - 10 mei

Op de 10de editie van het Internationaal Documentaire Filmfestival DOCVILLE maakte de jury vanavond haar winnaars bekend. Binnen de categorie Weten & Geweten, waarin films over actuele maatschappelijke thema's zijn ondergebracht, ging de Prijs voor Beste Documentaire, geschonken door SABAM, naar de Britse film 'Virunga' van Orlando Von Einsiedel. De film toont hoe de directeur van het park, de Belgische prins Emmanuel de Merode, zich verzet tegen de exploitatieplannen van het Britse oliebedrijf SOCO. Toen de Merode eind april het slachtoffer werd van een aanslag, werd de film plots brandend actueel. Regisseur Orlando Von Einsiedel kwam op DOCVILLE zijn film persoonlijk voorstellen. Virunga werd ook aangeduid door de Docville VIP-leden als beste film.

De Juryprijs voor Beste Belgische Documentaire ging dit jaar naar 'What About Eric'?' waarin regisseurs Lennart Stuyck en Ruben Vermeersch  de energieke Eric Kabongo volgen, een jonge Congolese Belg die droomt van een carrière in de muziekindustrie. 'What About Eric?' ging donderdag in een overvolle zaal in wereldpremière op DOCVILLE. Lennart Stuyck en Ruben Vermeersch werkten al eerder samen voor de korte bekroonde documentaire 'Les Invisibles'.
Een speciale vermelding ging naar Desert Haze van Sofie Benoot.

In de internationale selectie ging de Juryprijs, uitgereikt door CANVAS, naar 'Happiness' van de Franse regisseur Thomas Balmès. De film reist af naar Bhutan, waar het 'Bruto Nationaal Geluk' in de grondwet geschreven staat. Wanneer een klein dorpje in de Himalaya eindelijk wordt aangesloten op het electriciteitsnet, zal de 8-jarige Peyangki eindelijk televisie kunnen zien. Hij is er van overtuigd dat dat hem heel gelukkig zal maken. Een speciale vermelding ging naar Dal Profondo van Valentina Pedicini.


Folder editie 2014


>> Download Folder (PDF)
>> Lees folder online (ISSUU)

>> Download de catalogus van DOCVILLE editie 2014  (PDF)


Jury

De juryleden waren, voor de Weten&Geweten sectie Cara Cusumano (Tribeca Film Festival), Marc Reynebeau en Jos Van Den Berghe (Cinema Zuid), voor de nationale selectie Olivier Van den Broeck (RemainInLight), Joerg Burger (regisseur, AT) en Geert Zagers (filmjournalist) en voor de internationale selectie Tom Bleyaert (VRT), Pieter Van Huystee (NL) en Liesbeth De Ceulaer (regisseur).


Programma 2014