Dreaming MurakamiNitesh Anjaan

Mette Holm, de vaste Deense vertaalster van Haruki Murakami, worstelt met het vertalen van zijn laatste roman. Dan duikt er plots een twee meter-hoge kikker op in de Japanse metro. Het dier begint Holm te volgen in deze visuele weergave van de unieke positie van een vertaler ten opzichte van een schrijver en zijn literair werk.

Als vaste vertaalster voelt Mette Holm een grote verantwoordelijkheid tegenover het werk van Murakami. Ze kan uren discussiëren met collega’s over één enkel woord, en probeert zo goed mogelijk de Japanse gedachtegangen en filosofieën over te brengen naar een Westers publiek. Haar verbondenheid met mans werk is dan ook enorm. Deze documentaire visualiseert die band door elementen uit Murakami’s fictie te injecteren in het dagdagelijks leven van Holm: droom en werkelijkheid vloeien in elkaar over en pratende dieren helpen de vertaalster de zin van haar leven te doorgronden. Door in te zoomen op dit ondergewaardeerde beroep belicht de film een nieuwe kant van het artistiek procedé. Holm zelf beseft immers maar al te goed hoezeer Murakami van haar afhankelijk is om de Deense lezer te bereiken. De mix van twijfel en fascinatie over haar onderwerp wordt treffend vertaald in de nevenplot rond de Kikker, maar ook de surreële beelden van Tokio spreken boekdelen.Literatuur Magisch realisme Visueel Verbluffend


Deze voorstelling wordt voorafgegaan door volgende korte documentaire


Education
Emi Buchwald Polen 20 min.

In een Poolse basisschool moeten de kinderen een gedicht van nationaal coryfee Julian Tuwim uit het hoofd leren. Een als huiswerk vermomde miniatuurlevensles.

(ga naar detailfiche kortfilm)
Vertoond op editie(s) 2018
Screened at edition(s) 2018

Info

REGIE Nitesh Anjaan
Denemarken
2017 58 min.
Deens, Engels en Japans gesproken
Ondertiteling: Engels

Programmaonderdeel

Internationale selectie

credits
Regie

Nitesh Anjaan

Producent

Pernille Tornøe Frederiksen, Signe Byrge Sørensen

Productiehuis

Final Cut for Real

Cinematografie

Agabi Triantafillidis

Montage

Denniz Göl Bertelsen , Nikoline Løgstrup

Muziek

Anna Rosenkilde

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)
(beschikbaar vanaf 20.03)