SnelwegkerkElsbeth Fraanje

Een liefdevolle, soms komische maar visueel heerlijke mozaïekfilm over kerkjes op een wel erg onwaarschijnlijke plek: langs de Duitse snelwegen, gepropt tussen fastfoodrestaurants en benzinestations. Een onverwachte plek voor intieme bekentenissen en ontboezemingen.

Een snelwegkerk: ‘een christelijke kerk in de nabijheid van een snelweg, die speciaal is ingericht voor tijdelijke reflectie en bezinning van de automobilist’. In tijden dat kerken almaar minder zieltjes kunnen beroeren, trekken deze kappelletjes ongeveer 2 miljoen bezoekers per jaar. Regisseur Elsbeth Fraanje laat mensen van alle slag aan het woord. De plaatselijke bezielers en de passerende reizigers, maar ook de poetsdames die het niet kunnen laten om commentaar te geven bij de berichten in de ‘wensboeken’. Zowel gelovigen als niet-gelovigen komen aan bod en tonen het rustgevende effect dat deze kerken kunnen hebben op mensen op zoek naar troost, een luisterend oor en geluk. Fraanje’s portret resulteert in een liefdevolle mengeling van verhalen van hartstocht en liefde, maar ook van angst en alledaagse sleur. De uitgekiende cinematografie en het sounddesign bekleden deze verhalen met een intieme en mysterieuze sfeer.Visueel Verbluffend Religie Portret Mild komisch


Deze voorstelling wordt voorafgegaan door volgende korte documentaire


Clean Hands
Lauren DeFilippo VS 9 min.

In Daytona Beach, Florida gaat men naar de kerk zonder zijn auto te verlaten. Iedere zondag verzamelen tal van auto’s zich op een grasveld, waar de passagiers brood, water en het religieuze programma van die dag wordt aangereikt.

(ga naar detailfiche kortfilm)
Vertoond op editie(s) 2018
Screened at edition(s) 2018

Info

REGIE Elsbeth Fraanje
Nederland
2017 53 min.
Duits gesproken
Ondertiteling: Engels

Programmaonderdeel

Internationale selectie

credits
Regie

Elsbeth Fraanje

Producent

Nienke Korthof, Willem Baptist

Productiehuis

Tangerine Tree, IKONdocs

Cinematografie

Wilko van Oosterhout

Montage

Ralf Verbeek

Muziek

Tobias Borkert

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)
(beschikbaar vanaf 20.03)