The Rebel SurgeonErik Gandini

De rebelse chirurg Erik Erichsen is een man van de rechttoe rechtaan aanpak die geen tijd laat voor nuances of bureaucratie en in Ethopië een ziekenhuis opstart. Wat de medische wereld in Ethiopië mist aan apparatuur, maakt het goed door de vrijheid om te improviseren, al dan niet met doe-het zelf materiaal uit de lokale Brico.

De Zweedse chirurg Erik Erichsen trok naar Ethiopië om een team te versterken dat over slechts 3 dokters beschikt voor elke 100 000 inwoners. Het was de rompslomp van de Zweedse bureaucratie, de wachttijden en de regels die hem overtuigden om weg te trekken. Maar de Zweedse gezondheidszorg verschilt sterk van het West-Afrikaanse land, waar geen geld, noch toegang tot het juiste medische materiaal. Erichsen omschrijft het echter zo: de mentaliteit is Zweden is nog altijd erger dan de materiële armoede in Ethiopië. De ongenuanceerde en geïmproviseerde aanpak verklaart hoe hij fietsspaken, haarspelden en een handboor gebruikt om zijn ingrepen tot een goed einde te brengen. The Rebel Surgeon is de tweede film waar regisseur Erik Gandini op zoek gaat naar de schaduwzijde van de Zweedse samenleving. Net als The Swedish Theory of Love uit 2015 verfilmt hij hier op een subtiele manier de neveneffecten van een hyper-georganiseerde samenleving.Mild komisch Portret Afrika Sterke Verhalen Gezondheid


Deze voorstelling wordt voorafgegaan door volgende korte documentaire


Twisted
Jay Cheel Canada 15 min.

In de zomer van 1996 gebeurt er iets vreemd in Thorold, Ontario. Tijdens een vertoning van de rampenfilm Twister wordt de lokale drive-in cinema zélf getroffen door een tornado. Of is het een urban legend?

(ga naar detailfiche kortfilm)
Vertoond op editie(s) 2018
Screened at edition(s) 2018

Info

REGIE Erik Gandini
Zweden
2017 52 min.
Zweeds en Engels gesproken
Ondertiteling: Engels

Programmaonderdeel

Artist in Focus: Erik Gandini | Internationale selectie

credits
Regie

Erik Gandini

Producent

Erik Gandini, Juan Pablo Libossart

Productiehuis

Fasad

Cinematografie

Carl Nilsson

Montage

Stefan Sundlöf, Johan Söderberg

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)
(beschikbaar vanaf 20.03)