Right Between Your EarsSheila Marshall

21 mei 2011: het eind der tijden volgens sommigen. Hoe kan je zo overtuigd zijn van iets dat iedereen tegenspreekt? Een film over hoe een idee kan worden omgevormd naar een zekerheid en uiteindelijk verward wordt met de waarheid. Inclusief interviews met aanhangers.. die het allen overleefden.

Een vader van een jong gezin, een filosofie student die bijna afstudeert, een handelaar die zo overtuigd is dat hij zijn job na 18 jaar opgeeft. Genieten ze van hun laatste dag op aarde of zien ze de zon terug opkomen op 22 mei? We weten ondertussen het antwoord op die laatste vraag, maar de meer intrigerende vraag is: hoe zijn de mensen zo verzonken geraakt in hun ideeën? De manier waarop de toenmalige gelovigen toegeven dat het idee tussen hun oren zat, komt naar boven in de vele getuigenissen. Hoe gebeurt zoiets? Sheila Marshall laat sociologen en neurowetenschappers aan het woord om meer context te scheppen bij deze beweging. Het schetst niet alleen een denkpatroon van een bepaalde gemeenschap, maar ook een beeld voor ons allemaal over hoe bredere overtuigingen en gedachten tot stand kunnen komen. ‘Have you ever been convinced of something, beyond all doubt?’

 

 

Concentratieniveau
toegankelijk

 Wetenschap Kritisch denken Filosofie Religie Nederlands gesproken of ondertiteld


Deze voorstelling wordt voorafgegaan door volgende korte documentaire


Personal Truth
Charlie Lyne VS 17 min.

In december 2016 vond de climax van “Pizzagate” plaats. Na maanden vol online complottheorieën – enkele toppolitici van de Democratische Partij zouden een lokale pizzeria gebruiken als uitvalbasis voor een pedofilienetwerk – voegde Edgar Welch de daad bij het woord. Waarom geloofde hij zo rotsvast dit onwaarschijnlijke verhaal?

(ga naar detailfiche kortfilm)
Vertoond op editie(s) 2018
Screened at edition(s) 2018

Info

REGIE Sheila Marshall
VK, VS
2016 62 min.
Engels gesproken
Ondertiteling: Nederlands

Programmaonderdeel

ScienceDocs

credits
Regie

Sheila Marshall

Producent

Kris De Meyer, Sheila Marshall

Productiehuis

Aniku

Cinematografie

Dieter Deswarte, Sheila Marshall

Montage

Ariadna Fatjó-Vilas, Marianne Kuopanportti, Sheila Marshall

Muziek

Jorge Puig

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)
(beschikbaar vanaf 20.03)