Etgar Keret: Based on a True StoryStephane Kaas, Rutger Lemm

De Israëlische schrijver Etgar Keret staat gekend als een geboren verteller die het niet al te nauw neemt met de werkelijkheid. Maar hoe valt zo’n man nu te vatten in een documentaire? Door zelf een straf verhaal te vertellen: twee Nederlandse fans proberen het in deze erg slimme en vlot vertelde film.

Keret verwierf bekendheid met zijn extreem korte fictieverhalen. Ook in het dagelijks leven doet hij niets liever dan anekdotes vertellen, al dan niet gekruid met een snuifje fantasie. Wanneer twee Nederlandse superfans toestemming krijgen een documentaire over de man te maken, besluiten ze die voorliefde voor het verhaal in hun aanpak over te nemen. Zo verfilmen ze via animatie enkele kortverhalen, worden anekdotes daadwerkelijk gereconstrueerd en proberen ze samen met Keret te achterhalen vanwaar die noodzaak tot vertellen nu toch komt.

De aanpak van de film doet wat denken aan Howl, de experimentele liefdesbrief aan het leven en werk van Allen Ginsberg enkele jaren terug. Waar het toen ging om een fictiefilm, kiezen Stephane Kaas en Rutger Lemm hier echter voor een documentaire die speelt met de grenzen van het genre. Daarbij worden ze aardig geholpen door hun protagonist. Keret kreeg verschillende aanbiedingen van documentairemakers, maar koos voor dit duo “omdat ze het zo ontzettend graag wilden, en ze het tegelijkertijd zo ontzettend slecht uit konden leggen.”

 

In samenwerking metLiteratuur Mild komisch Portret


Deze voorstelling wordt voorafgegaan door volgende korte documentaire


The Talk - True Stories About The Birds & The Bees
Alain Delannoy Canada 9 min.

Sommige gebeurtenissen vergeet men nooit. “Het gesprek,” die gênante confrontatie met een ouder over seksualiteit is er zo eentje, of je nu wil of niet.

(ga naar detailfiche kortfilm)
Vertoond op editie(s) 2018
Screened at edition(s) 2018

Info

REGIE Stephane Kaas, Rutger Lemm
Israël, Nederland
2017 67 min.
Engels gesproken
Ondertiteling: Engels

Programmaonderdeel

Spectrum

credits
Regie

Stephane Kaas, Rutger Lemm

Producent

Katja Draaijer, Frank Hoeve

Productiehuis

BALDR Film

Cinematografie

Diderik Evers

Montage

Stephane Kaas, Ruben van der Hammen, Mieneke Kramer

Muziek

Orel Tamuz, Peter Vandrie

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)
(beschikbaar vanaf 20.03)