Science FrictionEmery Emery

Wetenschappelijke experten en de media: het is vaak een moeilijk huwelijk. Door het fundamentele verschil in hun aard - grondig onderzoek versus de nood aan snel en liefst spectaculair nieuws - is er een onvermijdelijk spanningsveld. Maar soms is er meer aan de hand en is er sprake van ronduit malafide tactieken. Een onthutsende, bij momenten hilarische, documentaire over een belangrijke maatschappelijke evolutie.

De coronacrisis heeft het meermaals pijnlijk aangetoond: de verslaggeving in de media via experts is niet altijd eenvoudig. Een zinnetje van een wetenschapper dat deel uitmaakt van een ruimer betoog wordt soms uit zijn context getrokken waardoor het een heel andere betekenis krijgt. Verschillende wetenschappers en mediakenners onthullen spraakmakende voorbeelden van de krampachtige wisselwerking tussen media en wetenschappers. Of het nu gaat over vaccinaties, de klimaatverandering of zelfs het geloof in de platte aarde: experts worden opgevoerd en hun uitspraken soms ronduit verdraaid. Alles ten dienste van een sensationeel narratief om kijkers te lokken, een boodschap te verkondigen die volledig kan afwijken van de oorspronkelijke inhoud of wetenschappers in diskrediet te brengen.

 

In samenwerking met KU Leuven.Media Wetenschap Mild komisch

Vertoond op editie(s) 2022
Screened at edition(s) 2022

Meet the expert

Onze DOCVILLE expert leidt één van deze voorstellingen uit. Wil je meer weten over dit onderwerp, bekijk de lees-, luister- en kijktips van onze expert.
>> Meet the expert Marc Van Ranst

Info

REGIE Emery Emery
VS
2021 86 min.
Engels gesproken
Geen ondertiteling

Programmaonderdeel

Spectrum

credits
Regie

Emery Emery

Script

Brian Dunning, Emery Emery

Producent

Brian Dunning

Productiehuis

Skeptoid Media

Montage

Emery Emery

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)
(beschikbaar vanaf 20.03)