Meet the DOCVILLE expert - Katleen Gabriels

De expert

Katleen Gabriels

Dr. Katleen Gabriels is moraal- en techniekfilosofe, gespecialiseerd in ethische en filosofische aspecten van computertechnologie. Ze werkt als universitair hoofddocent aan de universiteit van Maastricht (FASoS, vakgroep Wijsbegeerte). Sinds augustus 2020 is ze de opleidingsdirecteur van de interdisciplinaire bacheloropleiding Digital Society.


De documentaire

Eternal You

Stel je voor dat jouw achterkleinkinderen over 100 jaar met een digitale versie van jezelf zouden kunnen spreken. Ze horen jouw stem, luisteren naar jouw herinneringen en zien jouw gezicht. Een vergezocht idee dat nergens op slaat? Alvast niet volgens deze Amerikaanse start-up die gelooft in onsterfelijkheid als verkoopproduct.


Meer weten over dit onderwerp?

Interactief ‘praten’ met een overleden geliefde (in het kader van rouwtherapie)

In deze korte documentaire praten nabestaanden met hun overleden partner of kind. Ze weten dat het niet echt is; dit is een vorm van rouwverwerking, waarbij ze in zekere zin zien wat ze willen zien en horen wat ze willen horen.

 

Bekijk de korte documentaire - Deep Fake Therapy

 

 

 

Onderzoekers binnen het ‘transhumanisme’ zien de dood als een ‘nog niet overwonnen ziekte’ en grijpen technologie aan om hopelijk ooit onsterfelijkheid te bereiken. Bijvoorbeeld door te bekijken of ons brein downloadbaar is op een chip, zodat het, nadat ons lichaam is afgestorven, kan doorleven in een robotlichaam. 

 

Voorbeeld: de verschillende visies van AI-onderzoekers Joseph Weizenbaum (1923-2008) en Ray Kurzweil (1948) in de documentaire Plug and Pray. Computerwetenschapper Joseph Weizenbaum (1923-2008) aanvaardde (tijdens het maken van de documentaire) dat hij binnenkort zal sterven. Ray Kurzweil (1948) hoopt dat we via technologie de dood kunnen overwinnen. Bijvoorbeeld met een ‘mind file’: al de informatie van ons brein opslaan en er een back-up van maken en, na onze dood, zo verder leven via een chip.

 

 

Chatten met een overleden dierbare, aan de hand van technologieën zoals machine learning en generative AI

Voorbeeld: de weduwe van Lou Reed chat regelmatig met language-based AI, getraind met zijn songteksten

The Guardian : Laurie Anderson on making an AI chatbot of Lou Reed: ‘I’m totally, 100%, sadly addicted’

 

 

Als individu krijg je zélf ook meer mogelijkheden/regie over je dood.

 
Je kan de aanwezigen op je begrafenis als hologram toespreken, zie https://nos.nl/video/2354881-als-hologram-speechen-op-je-eigen-begrafenis
Of je kan – ook in België - je levensverhaal neerschrijven en bezoekers via een QR-code op je graf er toegang tot geven (of je kan ook kiezen om hen via de QR-code bv. toegang te geven tot je Spotify-lijst). Zie bv. https://www.hartvannederland.nl/nieuws/opmerkelijk/qr-code-op-graf-brengt-overledene-weer  Je kan het verhaal van een overleden dierbare vertellen en zo iemands gedachtenis levend houden, maar je kan dus ook zelf de regie nemen, vóór je dood. In zekere zin kan je vanuit het graf blijven ‘berichten’.
Of je kan via de AI-app HereAfter zorgen dat nabestaanden na je dood met je kunnen blijven praten (nabestaanden kunnen vragen stellen), door het systeem te trainen met je data (bv. foto’s) en herinneringen, https://www.hereafter.ai/ 
 
Meer info over hoe de HereAfter AI app werkt: