DOCVILLE steunt opnieuw wetenschappelijke documentaires voor DOCVILLE 2025
Voor het derde jaar op rij organiseert het DOCVILLE Documentaire Film Festival een traject waarbij onderzoekers en filmmakers met elkaar in contact worden gebracht, en over een productiebudget van 55.000€ kunnen beschikken om tegen festivaleditie 2026 een creatieve auteursdocumentaire te maken met een wetenschappelijk thema.
Met deze films mikken DOCVILLE en de deelnemende universiteiten op korte auteursdocumentaires die inhoudelijk waardevol zijn zonder in te boeten aan creativiteit. Het resultaat van de eerste editie (in samenwerking met de VUB) ging in première op DOCVILLE 2024.
Bovenstaand project werd mogelijk gemaakt door de steun van de Vrije Universiteit Brussel, Universiteit Antwerpen, UGent, KU Leuven, het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO), het Departement Economie, Wetenschap & Innovatie, de Nationale Loterij en SABAM. Productiehuis Associate Directors zal de documentaires produceren.
Tijdslijn
Onderzoekers van de deelnemende universiteiten kunnen tot 17 januari 2025 hun kandidatuur via de eigen universiteit stellen. Geselecteerde onderzoekers zullen een mediatraining van het
festival ontvangen, om tijdens het festival hun onderzoek voor publiek én filmprofessionals te pitchen. Nadien gaan filmmakers en onderzoekers met elkaar op speeddate om elkaar beter te leren kennen. De twee beste filmprojecten die uit deze speeddates voortkomen zullen van het festival en de partners een productiebudget krijgen om een creatieve auteursdocumentaire af te werken tegen DOCVILLE 2026.
STAP 1 - Oproep naar onderzoekers - Stuur je project in
tot 17 januari 2025
Stuur je project in door het formulier van je universiteit in te vullen en op te sturen. Hierbij geef je een toegankelijke samenvatting van je onderzoek, leg je uit waarom dit interessant / relevant voor een breder publiek zou kunnen zijn. Als je zelf ideeën hebt welke achterliggende bijzondere verhalen of visualisaties mogelijk interessant kunnen zijn voor regisseurs mag je dit ook vertellen. Als je foto- of videomateriaal hebt, is dit zeker ook welkom.
STAP 2 - Selectie 4x2 projecten
eind januari, begin februari 2025
Iedere betrokken universiteit selecteert (in samenspraak met het festival) 2 projecten die de volgende fase meemaakt. De geselecteerden en niet-geselecteerden worden op de hoogte gebracht. Aangezien er 34universiteiten meedoen, zullen in totaal 8 projecten naar de volgende fase gaan.
STAP 3 - Mediatraining onderzoekers
eerste 2 weken maart 2025
De geselecteerde onderzoekers krijgen in de eerste week van maart mediatraining om hun pitch in de volgende fase tot een goed eind te brengen. Deze mediatraining is een verplicht en noodzakelijk onderdeel van het volledige traject en wordt georganiseerd op de campus van de eigen universiteit.
STAP 4 - Science Pitch + Speeddate met filmmakers
31 maart 2025
De onderzoekers passen hun aangeleerde mediatraining toe in de praktijk en geven een publieke pitch. Ook de (door het festival geselecteerde) filmmakers zijn aanwezig bij de pitch. Vervolgens volgt er een (niet publieke) speedddate waarbij iedere wetenschappers een persoonlijk gesprek heeft met een aantal filmmakers om artistieke en inhoudelijke visies op elkaar af te stellen.
STAP 5 - Presentatie projecten door filmmakers
midden april 2024
De filmmakers die samen met (een aantal) onderzoekers wil verder gaan, krijgen nu een paar weken tijd om hun project filmisch en artistiek vorm te geven. Bij een finale presentatie is het nu de filmmaker die moet aantonen dat hij een visie heeft die past bij de inhoud die hij wil vertellen. Deze beoordeling gebeurt door een onafhankelijke jury, die rekening zal houden met zowel artistieke kwaliteiten, wetenschappelijke relevantie en (productionele) haalbaarheid.
STAP 6 - Twee projecten winnen een filmbudget
eind april 2024
De jury bepaalt twee winnaars, die elk een productiebudget van minstens 40.000 euro ontvangen om hun documentaire af te werken tegen DOCVILLE 2025
STAP 7 - Première wetenschappelijke documentaires op DOCVILLE 2025
26 maart 2026
De nieuw geproduceerde documentaires kennen een wereldpremière op DOCVILLE/Scienceville 2026. Na een holdback periode kan deze documentaire gebruikt worden (op niet-exclusieve basis) op de kanalen van de betrokken partners.
Hoe deel te nemen aan de Science Pitch 2025?
Als onderzoeker
Enkel onderzoekers van de deelnemende universiteiten kunnen deelnemen aan de Science Pitch, hiervoor dien je via je eigen universiteit contact op te nemen.
- KU Leuven - Kristof Haex - Inschrijven via registratieformulier
- UAntwerpen - Els Grieten & Tine Rams - Inschrijving via registratieformulier
- UGent - Ineke Imbo & Tom De Mette - Inschrijving via registratieformulier
- VUB - Eline Livemont - Inschrijven via registratieformulier
Als filmmaker
Filmmakers kunnen zich ook aandienen wanneer ze geinteresseerd zijn om deel te nemen aan de Science Pitch 2025. Het festival zoekt actieve filmmakers met interesse in wetenschap en een duidelijke artistieke visie en stijl. Het is niet meteen bedoeld voor filmstudenten.
Stuur een mailtje naar frank(at)docville.be waar je je interesse duidelijk maakt, eventueel aangevuld met een filmografie en een mogelijke aanpak/visie hoe je een korte wetenschappelijke auteursdocu zou aanpakken. Verder is het belangrijk dat je aanwezig kan zijn op de Science Pitch zelf (31 maart 2025) en tijd hebt in de periode april 2025 - januari 2026 om een film volledig af te werken.
Projecten in productie (gepitched op editie 2024)
Het Wonder Daaronder - Een duik in het vaginale microbioom
Onderzoeker: Sarah Ahannach - Isala (UAntwerpen)
Regisseurs: Nina Landau & Janet van den Brand
Het Wonder Daaronder is een muzikale wetenschapsdocumentaire die ons meeneemt op een ontdekkingsreis in de vagina, de natuurlijke habitat van veel verschillende bacteriën die ieder een eigen verhaal vertellen over het leven van vrouwen.
Het Isala-onderzoek wist in 2020 bijna 6000 vaginale staaltjes te verzamelen, die vrouwen thuis zelf verzamelden. Op die manier werd Isala meteen het grootste onderzoek naar het vaginale microbioom ter wereld. Met zusterprojecten in zo'n 20 landen volgden grote doorbraken in het onderzoek naar het vaginale microbioom. Welke impact hebben de miljoenen vaginale bacteriën op je gezondheid, je immuunsysteem, je vruchtbaarheid?
Dust in the wind/De Dag dat het Zonlicht niet meer Scheen
Onderzoeker: Cem Berk Şenel (VUB)
Regisseur: Maria & Frederik Stuut
De laatste dagen van de dinosaurus waren koud en donker. Na een meteoorinslag verspreidde stof zich in enkele dagen over de hele planeet; er was geen zonnestraal meer te zien.
Deze korte docu focust op het einde van het bestaan van dino's. Harde wetenschap wordt aangevuld met een gevoel van verlangen, humor, absurditeit en melancholie.
Van waar de eeuwige fascinatie van mens voor dino? Van het likken aan stenen om hun verleden te achterhalen tot het stoffige duistere levenseinde van de immer fascinerende dinosauriër: deze korte docu reflecteert over de onbeantwoorde liefde tussen mens en oerdier.
De eerste editie van de Science Pitch
Op de openingsavond van ScienceVille gingen de eerste kortfilms geproduceerd door DOCVILLE in première. Filmmakers Camille Ghekiere en Charlotte De Cort baseerden zich op het werk van onderzoekers Marc Kochzius (VUB) en Kushlani Dissanayake voor Coral City, over de toekomst van koraalriffen in Sri Lanka. Testerep gaat over het gelijknamige verdwenen schiereiland voor onze kust. Vincent Langouche ging voor deze korte docu aan de slag met het project van onderzoeker Soetkin Vervust (VUB).
Coral City
Een wetenschapster uit Sri Lanka, tevens jonge moeder, probeert de patronen van migrerende koraallarven in kaart te brengen, om zo de toekomst van de koraalriffen en van haar volk te beschermen.
Samen met het team van Prof. Marc Kochzius (VUB) gaat PhD-student Kushlani Dissanayake op onderwaterexpeditie om de migratiepatronen van koralen in de wateren rond haar thuisland Sri Lanka te bestuderen. Ze verzamelen DNA-stalen en andere cruciale data die de verspreidingspatronen van koralen en hun larven ontrafelen. Uit haar eigen situatie als moeder put ze de motivatie om als wetenschapster naar oplossingen te zoeken om het voortbestaan van de bedreigde koraalriffen te verzekeren.
Testerep
Een team van wetenschappers onderzoekt het verdwenen eiland van Testerep aan de Belgische kust. Terwijl de wetenschappers de mysteries van het eiland proberen ontrafelen, denken ze na over de symbiotische relatie tussen mensen, technologie en ons tijdslandschap.
Testerep was een schiereiland dat tot de middeleeuwen voor de Belgische kust lag (ter hoogte van Oostende) en uiteindelijk door de zee werd verzwolgen. Aan de hand van het verdwenen schiereiland wil de documentaire nagaan hoe wij als mensen de wereld bekijken en bestuderen. Het Testerep-onderzoeksproject combineert een indrukwekkende hoeveelheid aan verschillende soorten dataverzameling en analyses; van onze ogen en handen (opgravingen) tot technologische verlengstukken voor onze zintuigen (LIDAR, geluids- en magnetische golven...). Zo legt de film de link tussen mens en technologie, verleden en toekomst.