DOCVILLE steunt opnieuw wetenschappelijke documentaires voor DOCVILLE 2025
Voor het tweede jaar op rij produceert DOCVILLE twee korte wetenschappelijke documentaires. Samen met de Universiteit Antwerpen, de Vrije Universiteit Brussel en de UGent organiseerde DOCVILLE opnieuw een Science Pitch: onderzoekers van de drie universiteiten konden hun research pitchen aan een groep filmmakers. Na een reeks speeddates kwamen daar uiteindelijk twee samenwerkingen - en binnen een klein jaar - twee kortfilms uit.
Met deze films mikken DOCVILLE en de deelnemende universiteiten op korte auteursdocumentaires die inhoudelijk waardevol zijn zonder in te boeten aan creativiteit. Het resultaat van de eerste editie (in samenwerking met de VUB) ging in première op DOCVILLE 2024.
Bovenstaand project werd mogelijk gemaakt door de steun van de Vrije Universiteit Brussel, Universiteit Antwerpen, UGent, het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO), het Departement Economie, Wetenschap & Innovatie, de Nationale Loterij en SABAM. Productiehuis Associate Directors zal de documentaires produceren.
De geselecteerde projecten
Het Wonder Daaronder - Een duik in het vaginale microbioom
Onderzoeker: Sarah Ahannach - Isala (UAntwerpen)
Regisseurs: Nina Landau & Janet van den Brand
Het Wonder Daaronder is een muzikale wetenschapsdocumentaire die ons meeneemt op een ontdekkingsreis in de vagina, de natuurlijke habitat van veel verschillende bacteriën die ieder een eigen verhaal vertellen over het leven van vrouwen.
Het Isala-onderzoek wist in 2020 bijna 6000 vaginale staaltjes te verzamelen, die vrouwen thuis zelf verzamelden. Op die manier werd Isala meteen het grootste onderzoek naar het vaginale microbioom ter wereld. Met zusterprojecten in zo'n 20 landen volgden grote doorbraken in het onderzoek naar het vaginale microbioom. Welke impact hebben de miljoenen vaginale bacteriën op je gezondheid, je immuunsysteem, je vruchtbaarheid?
Dust in the wind/De Dag dat het Zonlicht niet meer Scheen
Onderzoeker: Cem Berk Şenel (VUB)
Regisseur: Maria & Frederik Stuut
De laatste dagen van de dinosaurus waren koud en donker. Na een meteoorinslag verspreidde stof zich in enkele dagen over de hele planeet; er was geen zonnestraal meer te zien.
Deze korte docu focust op het einde van het bestaan van dino's. Harde wetenschap wordt aangevuld met een gevoel van verlangen, humor, absurditeit en melancholie.
Van waar de eeuwige fascinatie van mens voor dino? Van het likken aan stenen om hun verleden te achterhalen tot het stoffige duistere levenseinde van de immer fascinerende dinosauriër: deze korte docu reflecteert over de onbeantwoorde liefde tussen mens en oerdier.
Traject creatie korte docu's
Wetenschappers van de deelnemende universiteiten (UGent, VUB en UAntwerpen) konden een voorstel formuleren om te motiveren waarom hun onderzoek een documentaire verdient. De geselecteerde wetenschappers kregen vervolgens elk mediatraining om hun project te kunnen pitchen aan een groep filmmakers tijdens het festival. Deze filmmakers kregen vervolgens een aantal weken tijd om op basis van het onderzoek een concept voor een korte documentaire te destilleren. Ze krijgen nu elk een budget van minstens €40.000 om hun creatie te verwezenlijken.
De eerste editie van de Science Pitch
Op de openingsavond van ScienceVille gingen de eerste kortfilms geproduceerd door DOCVILLE in première. Filmmakers Camille Ghekiere en Charlotte De Cort baseerden zich op het werk van onderzoekers Marc Kochzius (VUB) en Kushlani Dissanayake voor Coral City, over de toekomst van koraalriffen in Sri Lanka. Testerep gaat over het gelijknamige verdwenen schiereiland voor onze kust. Vincent Langouche ging voor deze korte docu aan de slag met het project van onderzoeker Soetkin Vervust (VUB).
Coral City
Een wetenschapster uit Sri Lanka, tevens jonge moeder, probeert de patronen van migrerende koraallarven in kaart te brengen, om zo de toekomst van de koraalriffen en van haar volk te beschermen.
Samen met het team van Prof. Marc Kochzius (VUB) gaat PhD-student Kushlani Dissanayake op onderwaterexpeditie om de migratiepatronen van koralen in de wateren rond haar thuisland Sri Lanka te bestuderen. Ze verzamelen DNA-stalen en andere cruciale data die de verspreidingspatronen van koralen en hun larven ontrafelen. Uit haar eigen situatie als moeder put ze de motivatie om als wetenschapster naar oplossingen te zoeken om het voortbestaan van de bedreigde koraalriffen te verzekeren.
Testerep
Een team van wetenschappers onderzoekt het verdwenen eiland van Testerep aan de Belgische kust. Terwijl de wetenschappers de mysteries van het eiland proberen ontrafelen, denken ze na over de symbiotische relatie tussen mensen, technologie en ons tijdslandschap.
Testerep was een schiereiland dat tot de middeleeuwen voor de Belgische kust lag (ter hoogte van Oostende) en uiteindelijk door de zee werd verzwolgen. Aan de hand van het verdwenen schiereiland wil de documentaire nagaan hoe wij als mensen de wereld bekijken en bestuderen. Het Testerep-onderzoeksproject combineert een indrukwekkende hoeveelheid aan verschillende soorten dataverzameling en analyses; van onze ogen en handen (opgravingen) tot technologische verlengstukken voor onze zintuigen (LIDAR, geluids- en magnetische golven...). Zo legt de film de link tussen mens en technologie, verleden en toekomst.
Over de deelnemende universiteiten
De korte wetenschappelijke docu's zijn het resultaat van een samenwerking met de Vrije Universiteit Brussel, de Universiteit Antwerpen, de UGent en het FWO.
Sinds 1986 zet de Vrije Universiteit Brussel zich systematisch in voor wetenschapscommunicatie en -popularisering. Door deelname aan de Science Pitch wil de universiteit vernieuwende manieren ontdekken voor het toegankelijk maken van wetenschappelijke kennis en het uitdragen van verwondering.
De Universiteit Antwerpen is een onderzoeksuniversiteit, waar grensverleggend en vernieuwend onderzoek wordt uitgevoerd op internationaal niveau. Onderzoek en onderwijs zijn nauw met elkaar verbonden. De Universiteit Antwerpen is geen eiland op zich, maar bouwt bruggen naar het secundair onderwijs, de industrie en bij uitbreiding de hele maatschappij.
De UGent neemt verschillende initiatieven om de relatie tussen wetenschap en maatschappij te verbeteren, zowel via lezingen, introductiemomenten voor kinderen en jongeren als andere initiatieven.