Meet the DOCVILLE expert - Prof. Dr. Hilde Van Esch

De expert

Prof. Dr. Hilde Van Esch

Prof. Dr. Hilde Van Esch werkt als klinisch geneticus aan de UZ Leuven en is universitair hoofddocent bij de afdeling Humane genetica en hoofd van het laboratorium voor genetica van de cognitie aan de KU Leuven. Haar onderzoeksinteresses omvatten de identificatie van genen die betrokken zijn bij zeldzame ziekten en intellectuele handicaps. Ze heeft meer dan 170 artikelen in gerenommeerde tijdschriften gepubliceerd en is bestuurslid van de European Society of Human Genetics.


De documentaire

Human Nature

Onwaarschijnlijk, maar waar: het product dat aan de basis ligt van wat vermoedelijk de grootste wetenschappelijk revolutie van deze eeuw wordt, is… yoghurt. Dankzij CRISPR wordt het mogelijk om DNA aan te passen zo simpel als “cut” en “paste”. Van bananen die resistent worden tegen schimmels tot patiënten met zeldzame ziektes die eindelijk een kans zien op beterschap. Een boeiende, maar ook controversiële, nieuwe mogelijkheid die de wetenschap in de ban houdt.

1.010 om 20:00 (Aula Vesalius) || 3.010 om 18:00 (ZED-Vesalius)

Meer weten over dit onderwerp?

John Olivier legt CRISPR uit

 

 

 

Food for thought: 2039: Nederland zegt "neen" tegen het aanpassen van het embryo DNA

 

 

Dit jaar vinden er door heel Nederland ‘DNA-dialogen’ plaats. Ze gaan over de vraag of we het DNA van embryo’s zouden moeten willen aanpassen. En onder welke voorwaarden dit zou mogen. Tijdens de dialogen gaan Nederlanders hierover met elkaar in gesprek.

 

‘Global citizen deliberation’ paper published in 'Science'

Lees de paper, mee geschreven door prof. dr. Ine Van Hoyweghen, één van de panelleden van het CRISPR DOCVILLE+ panelgesprek

Lees de paper

Netflix: (un)Natural Selection

Kan je er echt geen genoeg van krijgen, kijk dan de 4-delige reeks over de verschillende vormen die gentherapie en -manipulatie kan aannemen

 

Kijk op Netflix