The JumpGiedre Zickyte

In 1970, midden in de Koude Oorlog, kruisen een Amerikaanse patrouilleboot en een Russisch vissersschip elkaar. Aan boord van het Russische schip is Simas Kudirka, een Litouwse matroos die letterlijk en figuurlijk een sprong in het diepe waagt. De start van een onvoorstelbaar verhaal vol plot twists en onverwachte beslissingen, in misschien wel de grootste politieke warboel tijdens de Koude Oorlog.

86 jaar is hij ondertussen, Simas Kudirka, en hij weet zijn buitengewone verhaal als geen ander te vertellen. Zijn relaas wordt aangevuld door archiefmateriaal, want er bestaat bijzonder beeldmateriaal van Simas avontuur en de verregaande politieke implicaties die het had. Toen hij de levensgevaarlijke sprong van het grote schip naar de patrouilleboot in de diepte overleefd had, dacht Simas dat het meest riskante deel van zijn vlucht naar vrijheid achter de rug was en hij in veiligheid was. Maar niets bleek minder waar. De Amerikanen gaven de Russen immers toestemming om de overloper terug te halen vanop de patrouilleboot. Zijn hallucinante verhaal werd in 1978  reeds verfilmd in een televisiefilm, maar het relaas dat hij zelf weet te vertellen in combinatie met onthullend archiefmateriaal is veel spannender dan een fictiefilm. Ongetwijfeld één van de meest boeiende historische reconstructies recent gemaakt.Politiek Sterke Verhalen


Deze voorstelling wordt voorafgegaan door volgende korte documentaire


In Event of Moon Disaster
Halsey Burgund, Francesca Panetta Verenigde Staten 8 min.

De succesvolle maanlanding op 20 juli 1969 was een mijlpaal in de geschiedenis. Maar het had ook anders kunnen aflopen. Daarom werd er vooraf een speech voorbereid voor een fatale afloop. Deze toespraak werd nooit uitgesproken door president Nixon – tot nu.

(ga naar detailfiche kortfilm)
Vertoond op editie(s) 2021
Screened at edition(s) 2021

Info

REGIE Giedre Zickyte
Frankrijk, Letland, Litouwen
2020 83 min.
Engels, Litouws gesproken
Geen ondertiteling

Programmaonderdeel

Reconstructing History

credits
Regie

Giedre Zickyte

Script

Josh Alexander, Giedre Zickyte

Productiehuis

Moonmakers

Cinematografie

Valdis Celmins, Rimvydas Leipus, Vytautas Plukas

Montage

Thomas Ernst, Danielius Kokanauskis

Muziek

Kipras Masanauskas

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)
(beschikbaar vanaf 20.03)