Meet the DOCVILLE expert - Geertrui Mieke De Ketelaere

De expert

Geertrui Mieke De Ketelaere

Geertrui Mieke De Ketelaere heeft de afgelopen 25 jaar voor verschillende multinationals gewerkt aan alle aspecten van data en analyse. Vandaag is ze directeur AI bij imec (IDLab), waar ze verantwoordelijk is voor de ontwikkeling en het uitrollen van de AI-strategie. In 2018 werd ze door Trends in België genomineerd als ‘ICT-vrouw van het jaar’.


De documentaire

The Future Talks

Nadenken over de toekomst, geloven in vooruitgang… het klinkt van alle tijden, maar eigenlijk is het een redelijk nieuw idee dat pas in de loop van de 18de eeuw als aanvaardbaar werd gezien. 6 korte lezingen behandelen 6 andere aspecten van het toekomst denken. Van het ontstaan van de “verbeterbare mens” via concrete toepassingen met Artificiële Intelligentie voor het beheer van verkeersinfrastructuur en architectuur tot ethische vraagstukken over robotica. En wat kunnen we leren van sciencefiction?


Meer weten over dit onderwerp?

Podcast: AI moet duurzaam en ethisch

 In deze podcast vertelt Geertrui Mieke, naar aanleiding van haar boek "Mens versus Machine", welke vormen van AI er allemaal bestaan zijn en wat de uitdagingen zijn om die verder te ontwikkelingen. Daarnaast staat ze stil bij de ethische en ecologische kant van artificiele intelligentie.
 
 
 
 
 

Kijken: TEDx : BE Search Avatar image How to become FAT (Fair/Accountable/Transparent) in AI

Not a day goes by without thrilling or terrifying media stories about the consequences of our Artificial Intelligence progress. There is good reason to be energized by the potential, but we’re currently also being overwhelmed by the hype. And in this hype, we tend to forget some basic human principles of decisions made about our lives. How can we make sure that these decisions made by AI systems from now on are fair, accountable and transparent at each point in time?

 

 

 

Doorlezen: Waarom AI meer op het menselijke brein moet lijken

 

Met loeiende sirene raast een ambulance over de weg. Alle wagens gaan opzij, behalve eentje. Een zelfrijdende auto herkent het geluid niet. Voor het algoritme dat het bestuurt staat de ziekenwagen gelijk aan een gewone, grote witte wagen, zoals een bestelwagen. 
Het scenario stond vorig jaar beschreven in een onderzoek van ingenieurs aan het Massachusetts Institute of Technology en Microsoft. Om het op te lossen, moesten de ingenieurs ingrijpen in de simulatietraining die zelflerende algoritmes krijgen voor ze naar het systeem van een autonome auto worden geüpload. Menselijke deelnemers moesten de simulatie meevolgen en manueel ingeven wanneer ze een ambulance zagen. Uit het onderzoek komen twee kwetsbaarheden naar boven waarmee AI te kampen heeft.

 

Lees het volledige artikel (EOS)