MagnusBenjamin Ree

De 13-jarige Magnus wil wereldkampioen schaken worden. Hij verbaast de wereld door op zijn 25ste tegelijkertijd én geblinddoekt ’s werelds 10 beste spelers te verslaan. Regisseur Benjamin Ree zoomt in op de kracht die Magnus zo uitzonderlijk maakt: zijn intuïtie. Een verbazingwekkende film die toont dat genialiteit vaak niets te maken heeft met analyse, maar alles met gevoel.

De Noorse Magnus Carlsen wordt ook wel de Mozart van het schaken genoemd. Hij groeide uit tot ‘s werelds meest belovende schaaktalent sinds Bobby Fischer. Wat hem zo onderscheid van andere schaakmeesters is zijn intuïtief vermogen. Magnus vertrouwt op zijn gevoel en houdt zich niet bezig met het vanbuiten leren van computeranalyses. Wanneer hij op zijn 25ste 10 van ’s werelds beste schaakspelers wist te verslaan in simultane spellen komt zijn gave pas echt tot uiting.
 
Zelfs voor wie niets van schaken kent, is deze onderhoudende documentaire een feest. Want we leren Magnus kennen als een warme speelse jonge, die veraf staat van het klassieke beeld van de hyperintelligente schaakmeesters die, zoals Bobby Fischer, eigenlijk gevangene zijn van hun verstand. Magnus wordt over een lange periode gevolgd waardoor de kijker hem ziet opgroeien en deelgenoot wordt van zijn droom. Een film die niet alleen de schaaksport een ongekende, nieuwe betekenis geeft, maar een boeiend portret schildert van onverwachte grootsheid.
 
De Vertoning op zondag 26 maart wordt gevolgd door de DOCVILLE² activiteit  Toernooi snelschalen voor kinderen.Portret

Vertoond op editie(s) 2017
Screened at edition(s) 2017

Info

REGIE Benjamin Ree
Noorwegen
78 min.
Noors, Engels gesproken
Ondertiteling: Nederlands

Programmaonderdeel

Young Docs | Festival favorieten

credits
Regie

Benjamin Ree

Producent

Sigurd Mikal Karoliussen

Productiehuis

Moskus Film, Main Island Production, VGTV

Cinematografie

Øyvind Asbjørnsen, Magnus Flåto, Vanchinathan Murugesan, Benjamin Ree

Montage

Perry Eriksen, Martin Stoltz

Muziek

Uno Helmersson

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)
(beschikbaar vanaf 20.03)