The Future Talks

Nadenken over de toekomst, geloven in vooruitgang… het klinkt van alle tijden, maar eigenlijk is het een redelijk nieuw idee dat pas in de loop van de 18de eeuw als aanvaardbaar werd gezien. 6 korte lezingen behandelen 6 andere aspecten van het toekomst denken. Van het ontstaan van de “verbeterbare mens” via concrete toepassingen met Artificiële Intelligentie voor het beheer van verkeersinfrastructuur en architectuur tot ethische vraagstukken over robotica. En wat kunnen we leren van sciencefiction?

In zes gebalde, boeiende lezingen van 15 minuten bekijken we samen naar wat en waarom de toekomst ons brengt.

 

Heerlijke nieuwe wereld - Over vooruitgang en transhumanisme

Gaston Moens (Prof. Em. Wetenschapsfilosofie)

Het geloof in de onbeperkte verbeterbaarheid van de mens ontstaat tijdens de Verlichting in de 18de eeuw. Daarvoor werd de natuur van de mens als door God gegeven beschouwd Er kon of mocht niet aan worden geraakt. Sedert de Verlichting worden verschillende wegen verkend om de vooruitgang van Mens met behulp van de wetenschap te bewaken of te bevorderen. Volgens sommigen zal dit uiteindelijk leiden tot zijn ondergang als dominante soort op Aarde. Volgens anderen zal de mens zijn biologische oorsprong overstijgen en als een god worden.

 

Deep Learning en crowd sourcing in verkeersplanning in de smart city van de toekomst

Dr. Sven Maerivoet  (Transport & Mobility Leuven)

Via een bijzonder ambitieus maar succesvol crowd sourcing platform om het verkeer in je straat te tellen en te categoriseren (telraam.net), slaagt Transport & Mobility Leuven verkeersstromen niet alleen in kaart te brengen maar ook te voorspellen. Met op AI gebaseerde computermodellen voorspelt de slimme stad waar problemen zich voordoen, voor ze zich voordoen en worden ze opgelost voor ze zich stellen. Toekomstmuziek? Zeker, maar niet zo ver als je denkt.

 

"Ontwerp je tuinhuis met AI", AI toegepast voor duurzaam en innovatief architecturaal ontwerp

Gilles Retsin (Architect, Programme Director M.Arch Architectural Design, University College London)

Artificiële intelligentie toegepast op architectuur. Van tuinhuisjes tot volledige luchthaventerminals en zelfs steden. Inzet: totale flexibiliteit, duurzaamheid en een volledige andere manier van kijken naar gebouwen en stedelijke structuren. En dat alles met legoblokjes?

 

Omgaan met robots voor beginners

Prof. Dr. Wim Van Lancker (KU Leuven)

Of we dat nu leuk vinden of niet: robots nemen een erg belangrijke plaats in in ons leven en veranderen zal dat niet. Maar hoe gaan we best om met deze robotisering? Vaak zien we een reactionaire reactie die van weinig visie getuigt.. Op naar een how-to-guide voor correct om te gaan met de revolutie die reeds lang gebeurd is.

 

 

AI: The Good, The Bad and the Ugly - Waar u (nog) niet over had nagedacht bij AI

Geertrui Mieke De Ketelaere (directeur AI bij imec (IDLab))

Clichés over zelfstandig denkende machines en de bijhorende doemscenario's kennen we van de film. Maar hoe realistisch is dit, en vergeten we niet andere gevaren door ons al te hard op HAL 9000-spookbeelden te baseren. En moeten we net niet erg blij zijn met wat (binnenkort?) komen zal.

 

Wanneer Science Fiction, Science Faction Wordt - Wat kunnen we leren van ScFi

Hans Bourlon (SF auteur van oa. De Tijdreiziger)

"It would take an inventor to predict the automobile, and it would take a real visionary to predict highways and gas stations. But it would take a science fiction writer to predict the traffic jam.", is een citaat meestal toegewezen aan 19de eeuwse SF auteur Ed Bryant. Wat kan de science fiction van nu bijdragen aan de realiteit van later?



Toekomstbeelden Wetenschap Nederlands gesproken of ondertiteld Artificiële intelligentie Filosofie Kunstmatige stad Technologie

Vertoond op editie(s) 2021
Screened at edition(s) 2021

Meet the expert

Onze DOCVILLE expert leidt één van deze voorstellingen uit. Wil je meer weten over dit onderwerp, bekijk de lees-, luister- en kijktips van onze expert.
>> Meet the expert Artificiële Intelligentie - Geertrui Mieke De Ketelaere

Info

Programmaonderdeel

Brave new docs | Docville PLUS