The Test & The Art of ThinkingMichael Arlen Davis

Vanaf 2023 komen er in Vlaanderen centrale toetsen, voor alle leerlingen in alle scholen. In landen zoals Nederland en zeker de Verenigde Staten is dit al jarenlang de traditie. Maar zijn gestandaardiseerde testen zinvol? Wordt onderwijs niet gereduceerd tot wat testbaar is, zonder oog voor de variabele realiteit. Een leerling wordt enkel gedefinieerd als goed aan de hand van juist ingekleurde bolletjes, niet aan de hand van reële vooruitgang. En een ‘goede school’ is enkel een school met een hoog gemiddelde. Deze verrassende documentaire onderzoekt de zin en onzin van de fameuze SAT-testen in de Verenigde Staten, een ideale case die heel wat vragen oproept.

In de Verenigde Staten is de SAT-test een immens belangrijke mijlpaal in iemands leven. Het is niet enkel een soort van overgangsritueel van tiener naar jongvolwassenen, maar een sleutelmoment dat je verdere leven voor eeuwig beïnvloedt. De resultaten van de test bepalen immers tot welke opleidingen je kan worden toegelaten. Standaardtesten zijn uitgevonden om een zo objectief mogelijk selectiecriterium te creëren. Maar al snel werden de SAT testen big business, met allerlei mentors en bijlessen die je tips en trucjes konden geven om beter te scoren. Ook bij scholen werden de lessen steeds meer aangepast in functie van strategieën om scores te verbeteren, in plaats van inhoudelijke leerdoelen. Bovendien stelt de vraag zich of zo’n test op objectieve wijze opgesteld kan worden of onvermijdelijk gekleurd is op basis van bepaalde culturele of psychologische vooroordelen? Een onthullende documentaire over de problematiek van gestandaardiseerde testen.USA Maatschappij en opvoeding Coming of age Psychologie

Vertoond op editie(s) 2021
Screened at edition(s) 2021

Meet the expert

Onze DOCVILLE expert leidt één van deze voorstellingen uit. Wil je meer weten over dit onderwerp, bekijk de lees-, luister- en kijktips van onze expert.
>> Meet the expert Naar beter onderwijs - Roger Standaert

Info

REGIE Michael Arlen Davis
VS
2018 85 min.
Engels gesproken
Geen ondertiteling

Programmaonderdeel

Spectrum

credits
Regie

Michael Arlen Davis

Producent

Sherry Daniel, Jyll Johnstone, Michael Arlen Davis

Cinematografie

Nicholas Blair, Chikara Motomura

Montage

Ken Schneider

Muziek

Joel Goodman

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)
(beschikbaar vanaf 20.03)