Davidsfonds Academy @ DOCVILLE

Davidsfonds is een inhoudelijke partner van het festival. Op het festival presenteren zij twee films uit het programma, inclusief twee uitgebreide nagesprekken.

Steeds meer ontmoeten culturen en religies elkaar en zoeken ze een manier om samen te leven zonder hun eigenheid te verliezen. Dit jaar kozen we twee actuele Belgische documentaires uit die inzoomen op de zoektocht naar die ‘nieuwe’ identiteit.
 
In When Arabs danced stelt regisseur Jawad Rhalib vragen bij de effecten van moslimfundamentalisme aan de hand van het verhaal van zijn moeder, een buikdanseres. Terwijl deze Arabische dans niet zo lang geleden voor sensualiteit en vrouwelijkheid stond, bestempelen moslims het nu vaak als onrein. Hoe kijken artiesten daar vandaag naar? Na de film gaat imam Khalid Benhaddou hier dieper op in. Kan de islam met de huidige Westerse maatschappij verzoend worden?
 
De renovatie van het AfricaMuseum in Tervuren is voor Matthias De Groof de aanleiding om in Palimpsest of the Africa Museum de blik op het Belgische koloniale verleden te bestuderen. De facelift van het museum impliceerde dat dit verleden ge(her)interpreteerd moest worden. Sloopte het museum niet alleen oude muren maar ook de oude koloniale visie in zijn nieuwe opstelling? En is men erin geslaagd om ook de stem van de Afrikaanse diaspora te laten weerklinken? VRT-journalist en Congo-kenner Peter Verlinden sluit aan vanuit zijn expertise.
 
 
PROGRAMMA
10 u.: onthaal
10.20 u.: film When Arabs Danced
12 u.: vrije lunch
14.30 u.: koffiepauze
15 u.: film Palimpsest, gevolgd door Q&A met regisseur Matthias De Groof
16.30 u.: koffiepauze
ca. 18 u.: einde
 Vertoond op editie(s) 2019
Screened at edition(s) 2019

Info

Programmaonderdeel

Te Gast